.

belko-950x200.jpg

Sajtóközlemény - 249,72 millió forint támogatás Komplex humán erőforrás fejlesztésre a bélapátfalvi járásban

Humán szolgáltatások fejlesztésében működik együtt Balaton, Bekölce, Bélapátfalva, Bükkszentmárton, Egercsehi, Mikófalva, Mónosbél, Nagyvisnyó, Szilvásvárad és Szúcs települési önkormányzatai által alkotott konzorcium.

Balaton Községi Önkormányzat konzorciumot hozott létre Bekölce Községi Önkormányzat, Bélapátfalva Város Önkormányzata, Bükkszentmárton Községi Önkormányzat Egercsehi Községi Önkormányzat, Mikófalva Községi Önkormányzat, Mónosbél Községi Önkormányzat, Nagyvisnyó Község Önkormányzata, Szilvásvárad Községi Önkormányzat, Szúcs Község Önkormányzata részvételével. Az együttműködő partnerek a 249,72 millió Ft vissza nem térítendő támogatást egy két évig tartó projektre fordítják, melynek keretében megvalósuló programelemek, alkalmazkodva a kitűzött célrendszerhez, sokrétű társadalmi probléma megoldására tesznek kísérletet.

A projekt egyik legfőbb célja a minőségi humán közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása a Bélapátfalvi járás, valamint Egercsehi és Szúcs területén. A humán közszolgáltatások hozzáférésének javítása elsősorban a konzorciumban résztvevő tíz település igényeinek figyelembe vételével történik.

A projekt további célja a konzorcium településein élő hátrányos helyzetű lakosság foglalkoztathatóságra való felkészítése, kompetenciájuk fejlesztése, mentorálása, nyomon követése a képzésektől egészen a foglalkoztatásig. Ehhez kapcsolódóan cél a munkaadói oldal elfogadó magatartásának az erősítése is.

Az idős és a fiatal lakosság helyben maradásának záloga a helyi civil szervezetek és helyi kisközösségek társadalom-szervező szerepének megerősítése. Cél tehát ezen szervezetek bevonása az egyes programelemekbe, illetve kimondottan a számukra tervezett programok megvalósítása, mellyel erősíthetjük őket.

A roma lakosság számosságára tekintettel cél a nemzetiségek közötti párbeszéd javítása, melyet a helyi médiumokban készített műsorokkal, illetve a helyi hagyományokra építő programelemekkel kíván elérni a konzorcium.

A projekt kódja: EFOP-1.5.3-16-2017-00067

A projekt címe: Komplex humán erőforrás fejlesztés a bélapátfalvi járásban

A támogatás összege: 249 721 369 Ft

Bursa Hungarica

Bélapátfalva Város Önkormányzata ebben az évben is meghirdeti a Bursa Hungarica „A” és „B” típusú Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatokat.

Részletek a icon Bursa Hungarica A - 2017  és  icon Bursa Hungarica B - 2017 tájékoztatóban.

Sajtóközlemény

BÉLAPÁTFALVA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ASP KÖZPONTHOZ VALÓ CSATLAKOZÁSA

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2017-01208

Bélapátfalva Város Önkormányzata 6,99 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett, „Csatlakozási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhez” elnevezésű támogatási felhívás alapján. A támogatás a csatlakozáshoz szükséges feltételek megteremtése során felmerülő feladatok költségeinek támogatására irányul.

Bővebben: Sajtóközlemény

Sajtóközlemény - NAPELEM RENDSZER TELEPÍTÉSE A Bélapátfalvai egészségházra

Az önkormányzatok többsége keresi a lehetőséget költségei csökkentésére. A megújuló energiák használata nemcsak költségcsökkenést eredményez, de megteremti az élhetőbb életkörülményeket a környezetbarát technológiával. Ennek fontosságát ismerte fel Bélapátfalva Önkormányzata, ezért pályázatot nyújtott be az egészségház épületére napelem rendszer telepítésére. A projekt 20.129.500 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt célja, hogy az Önkormányzat az egyre növekvő energia költségeit a környezetbarát napelemes rendszer segítségével mérsékelje. A villamos energia folyamatos áremelkedésével a napelemek megtérülési ideje csökken. A nyári hónapokban megfelelő időjárási körülmények mellett a napelemes rendszer akár 100%-kal is mérsékelheti a közüzemi hálózat leterheltségét a fogyasztási pontban.

Bővebben: Sajtóközlemény - NAPELEM RENDSZER TELEPÍTÉSE A Bélapátfalvai egészségházra

Szent Anna búcsú

2013-07-28

Tízmilliárdos munkahelyteremtő beruházás a Bélapátfalvai Ipari Parkban

Egy Heves megyét érintő átfogó fejlesztés első állomása lehet Bélapátfalva, ahol egy 10 milliárd forint értékű beruházást hoztunk elérhető közelségbe. A kistérség önkormányzatainak kedvező döntése esetén a projekt első üteme valósulhat meg a Bélapátfalvai Ipari Parkban.

A beruházás közvetlenül 150, közvetetten pedig 250-nél is több munkahelyet teremthet. A létrejövő termelő egység 80%-ban fizikai munkaerőt igényel.

A volt cementgyári nyersanyagtárolóban korszerű, környezetbarát beruházás keretében egy eritritol-gyártó és egy mikroelasztikus gumilisztet (MERP) előállító üzem létesülne. Ezekre a termékekre a világpiacon tartós kereslet mutatkozik, felvevőpiacuk dinamikusan bővül.

Az eritritolegy 100%-ban természetes, kukorica szirupból fermentációval előállított cukoralkohol, mely cukorhelyettesítőként használható. Kalóriatartalma gyakorlatilag zéró, cukorbetegek is fogyaszthatják. Az itt előállított eritritol 90%-ban külföldi piacokra kerülne.

A mikro elasztikus gumiliszt (MERP)magyar szabadalom alapján készülő finom gumiőrlemény, amely festékek adalékanyagaként főként a korrózióvédelem terén, illetve hajók, hidak festésére használják.

Mindkét termék előállítása zárt rendszerű üzemben történik, káros anyag kibocsájtás vagy zajterhelés nélkül.

A nagyszabású projekt megvalósítása 2013. utolsó negyedévében indulhat és két évig tart. Az elkövetkező hónapokban tisztázzuk a finanszírozás részleteit, s az év második felében elindulhatnak az engedélyezési eljárások is.

Örömmel tölt el, hogy a beruházás előkészítése, a források előteremtése érdekében folytatott egyeztetések sikeresnek bizonyultak. A felzárkózásra kapott eséllyel a város és térsége rövid és hosszú távon is erősítheti gazdasági helyzetét, az itt élők és a helyi vállalkozások javára. Hosszú idő után elmondhatjuk, hogy Magyarország jobban teljesít, s ehhez Heves megye is érdemben hozzájárulhat.

Horváth László

miniszteri biztos,

a térség országgyűlési képviselője

2013. március 6.

Egészségház