.

belko-950x200.jpg

Egyedülálló munkaerő-piaci program Bélapátfalván

50 millió forintos támogatás a Bélapátfalvai Ipari Parkban működő vállalkozásoknak

„A munkahelyek megőrzéséért ”  elnevezéssel az országban elsőként rendhagyó pályázati támogatási programot hirdetett meg a Bélkő Területfejlesztési Kht.  A program célja a világgazdasági válság helyi hatásainak enyhítése, a meglévő munkahelyek megtartása, a munkavállalók új munkahelyeken történő tovább-foglalkoztatásának elősegítése ezzel együtt az ipari park működésének erősítése.

A program kapcsán a Polgármesteri Hivatalban megtartott sajtótájékoztatón Ferencz Péter polgármester hangsúlyozta: a 100 % - os önkormányzati tulajdonban lévő kht kizárólag saját forrásból finanszírozza projektet.  A 2009-ben elnyerhető keretösszeg 50 millió forint, amelyre az ipari park területén működő cégek, vállalkozások pályázhatnak. Az elnyert összeg kizárólag az alkalmazottak bérjárulékainak támogatására használható fel. A folyósított támogatás formája vissza nem térítendő, időtartama legalább három és legfeljebb tizenkét hónap, ha a munkáltató a támogatás idejével megegyező időtartamra vállalja a tovább-foglalkoztatást.

Az ipari park területén jelenleg működő 32 vállalkozás összesen mintegy 230 munkavállalót foglalkoztat Bélapátfalváról és kistérségéből. E cégek közül főként azok számíthatnak támogatásra, amelyek a gazdasági recesszió következtében nehéz helyzetbe kerültek, és amelyeket létszámleépítés fenyeget. A részletes pályázati felhívást és az ehhez kapcsolódó adatlapot a Bélkő Területfejlesztési Kht. - nál igényelhetik az érintettek. (3346 Bélapátfalva, IV. Béla út 36. Tel: 36/554-320, web: www.belko.hu)

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy ez a támogatási program nem előzmények nélküli: a ’90-es évek óta az ipari park területén működő ALGO-TEXTIL Kft. tulajdonosváltása után létrejövő svájci tulajdonú új vállalat, 25 millió forint támogatást kapott – szintén a kht. büdzséjéből -  új munkahelyek teremtésére. A már csak aláírásra váró szerződés értelmében a cég vállalja, hogy 2009-2013-ig, azaz öt éves ütemezésben 50 munkavállalónak biztosít munkahelyet. A tervek szerint a textilipari üzemben kétirányú tevékenység folyik majd: egyrészt jó minőségű import használt ruhák továbbértékesítése, másrészt a gyengébb minőségűek újrafeldolgozása.