.

belko-950x200.jpg

2009 évi fotó- és hírarchívum

Énekelt versek - verses énekek

Rendhagyó irodalomóra a Sebő együttessel

Január 19-én, A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Sebő együttest látta vendégül a Bélapátfalvi Művelődési Ház és Könyvtár. A zenekar főként gyerekeknek szóló rendhagyó irodalomórája a klasszikus versformák és a népzene párosítására épült. A nagyrészt iskolásokból álló közönség talán először hallhatott arról, hogy Balassi Bálint népi dallamokra írta a verseit, és hogy kortárs verseket is lehet énekelni.

A műsorba a gyerekeket is bevonták a zenészek: nemcsak az ismerős népdalokat énekelték együtt, de játékos ritmusgyakorlatokkal is illusztrálták a szöveg és a zene összetartozását. A koncertet rögtönzött hangszerbemutató zárta, a gyerekek pedig egy saját készítésű képet ajándékoztak emlékül a zenészeknek. Külön köszönet az iskola Petőfi Sándor Gyermekközösségének és a Szülői Munkaközösségnek, amelynek tagjai erkölcsileg és anyagilag is támogatták a műsor létrejöttét.

Népszerű operett slágerek, andalító dallamok

Január 17-én immáron ötödik alkalommal adott otthont a Bélapátfalvai Művelődési Ház és Könyvtár a szokásos újévköszöntő koncertnek. A színpadon ezúttal a Budapesti Operettszínház fiatal, tehetséges művészeit, Bódi Barbarát, Sas Évát, Kökény Pált és Peller Károlyt üdvözölhette a közönség, a kíséretet Szabó Sípos Máté vezényletével a kiváló Egri Szimfonikus Zenekar biztosította. Az estet Ferencz Péter polgármester újévi köszöntője nyitotta meg, az ezt követő két órában pedig örökzöld Strauss, Lehár és Kálmán-operettek és zeneművek népszerű betétdalai csendültek föl. A koncert sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az állandó vastaps és a teltházas közönség. A rendezvény a Bélapátfalva Idegenforgalmáért Közhasznú Egyesület szervezésében, Bélapátfalva Város Önkormányzata és a Bélapátfalvai Művelődési Ház és Könyvtár támogatásával valósult meg.

A szabadságharc hőseire emlékeztünk

2009. március 15-én, a római katolikus templomban megtartott ünnepi szentmisét követően került sor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 161. évfordulójának városi ünnepségére.
Az emlékparkban a Himnusz felcsendülése után a helyi általános iskolások elevenítették fel a forradalmi hangulatot és eseményeket, ezt követően Ferencz Péter polgármester mondott ünnepi beszédet, amelyben példaként állította a mai magyarság elé a ’48-as Magyarország összefogását és megoszthatatlanságát. Az ünnepség a hagyományokhoz híven a Szózattal zárult, melynek hangjai alatt helyezték el a jelenlévők a tisztelet és a megemlékezés virágait.  

Egyedülálló munkaerő-piaci program Bélapátfalván

50 millió forintos támogatás a Bélapátfalvai Ipari Parkban működő vállalkozásoknak

„A munkahelyek megőrzéséért ”  elnevezéssel az országban elsőként rendhagyó pályázati támogatási programot hirdetett meg a Bélkő Területfejlesztési Kht.  A program célja a világgazdasági válság helyi hatásainak enyhítése, a meglévő munkahelyek megtartása, a munkavállalók új munkahelyeken történő tovább-foglalkoztatásának elősegítése ezzel együtt az ipari park működésének erősítése.

A program kapcsán a Polgármesteri Hivatalban megtartott sajtótájékoztatón Ferencz Péter polgármester hangsúlyozta: a 100 % - os önkormányzati tulajdonban lévő kht kizárólag saját forrásból finanszírozza projektet.  A 2009-ben elnyerhető keretösszeg 50 millió forint, amelyre az ipari park területén működő cégek, vállalkozások pályázhatnak. Az elnyert összeg kizárólag az alkalmazottak bérjárulékainak támogatására használható fel. A folyósított támogatás formája vissza nem térítendő, időtartama legalább három és legfeljebb tizenkét hónap, ha a munkáltató a támogatás idejével megegyező időtartamra vállalja a tovább-foglalkoztatást.

Az ipari park területén jelenleg működő 32 vállalkozás összesen mintegy 230 munkavállalót foglalkoztat Bélapátfalváról és kistérségéből. E cégek közül főként azok számíthatnak támogatásra, amelyek a gazdasági recesszió következtében nehéz helyzetbe kerültek, és amelyeket létszámleépítés fenyeget. A részletes pályázati felhívást és az ehhez kapcsolódó adatlapot a Bélkő Területfejlesztési Kht. - nál igényelhetik az érintettek. (3346 Bélapátfalva, IV. Béla út 36. Tel: 36/554-320, web: www.belko.hu)

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy ez a támogatási program nem előzmények nélküli: a ’90-es évek óta az ipari park területén működő ALGO-TEXTIL Kft. tulajdonosváltása után létrejövő svájci tulajdonú új vállalat, 25 millió forint támogatást kapott – szintén a kht. büdzséjéből -  új munkahelyek teremtésére. A már csak aláírásra váró szerződés értelmében a cég vállalja, hogy 2009-2013-ig, azaz öt éves ütemezésben 50 munkavállalónak biztosít munkahelyet. A tervek szerint a textilipari üzemben kétirányú tevékenység folyik majd: egyrészt jó minőségű import használt ruhák továbbértékesítése, másrészt a gyengébb minőségűek újrafeldolgozása.

Anyák Napi ünnepség az oviban

Az Óvodában május 6-8 között került megrendezésre az Anyák Napi ünnepség sorozat.
A nagy sikerű rendezvényen az intézmény apróságai bemutatták műsoraikat és köszöntötték az édesanyákat eme jeles nap alkalmából. A köszöntésről készült képeket megtekinthetik a TV3 Internetes fotóalbumában a következő címen:

Gesztenyés Kiállítóház

Június 3-án ünnepélyes keretek között megkezdődött a Gesztenyés Kiállítóház 2009-es kiállítási évadja.

Skoda Coupé találkozó

Május 16-án színes programokkal kapacsolódott a Bélapátfalvai Művelődési Ház és Könyvtár a hatodik alkalommal megrendezett Egri Skoda Coupé Találkozóhoz.

Nótaest

IV.Béla király szoboravató ünnepség

Sportnap

Gyertyakiállítás

2009 november 6-20. között Nagy Andrea gyöngyösi iparművész zsűrizett, kézzel mártott gyertyáit tekinthették meg az érdeklődők. A megnyitón a Művelődési Ház Moderntánc csoportját láthatták az érdeklődők.

Németh Róbert kiállítása a Művelődési Házban

Cim- cim Cimbora, író - olvasó találkozó erdélyi vendégekkel

November 6-án könyvtárunk a sepsiszentgyörgyi Cimbora folyóirat szerkesztőségét látta vendégül. Farkas Kinga főszerkesztő, Szonda Szabolcs szerkesztő és Köllő Zsolt, a lap népszerű Cimbi naplója sorozatának írója közvetlen hangvételű és családias hangulatú találkozót tartott a főként alsó tagozatos diákokból álló közönségnek.

A gyerekek nemcsak Benedek Elek mesékkel és saját készítésű képekkel ajándékozták meg a határon túlról érkezett vendégeket, de őszinte érdeklődéssel faggatták őket munkájukról, és az újságírás titkairól. A rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárult Dorkóné Barta Edit és Darvayné Vincze Tímea tanárnők kitűnő pedagógiai munkája, és a gyerekek felkészültsége, amelyről a Cimbora folyóirat és a megye könyvtár munkatársai és is elismerően nyilatkoztak.