.

belko-950x200.jpg

2008 évi fotó- és hírarchívum

Kegye János Pánsíp koncert

Kegye János 2008. augusztus 31-én tartott előadást az Apátságban

Reneszánsz est a könyvtárban

2008 –a Reneszánsz Éve Magyarországon. Január 22-én a Nagy Reneszánsz Könyv is útjára indult, és a Nagy Reneszánsz Országjárás keretében október 16-án Bélapátfalvára érkezett. A Nagy Reneszánsz Könyvet Tikász Mariann, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársa kísérte. Ajándék műsort is hozott magával, a Sebő-együttes tolmácsolásában Reneszánsz dalnokversenyt hallgathattunk. Janus Pannonius, Balassi, Horatius, Csokonai, Berzsenyi, József Attila, Nagy László és Weöres Sándor megzenésített versei után rögtönzött hangszerbemutatónak is örülhettek a gyerekek. A rendezvényen sokan éltek a lehetőséggel, hogy gondolataikat a Nagy Reneszánsz Könyvben rögzítsék. Bélapátfalván az első bejegyzést Ferencz Péter polgármester tette meg.

Örömmel láttuk vendégül a Nagy Reneszánsz Könyvet, ami színvonalas, igazi kulturális élménnyel ajándékozta meg a közönséget.

Könyves vasárnap

A 2008. október 12-én az Országos Könyvtári Napok keretében került megszervezésre a Könyves Vasárnap, melyen a Napsugár nyugdíjas Klub tagjai olvastak kedvenc meséikből az érdeklődő gyerekeknek és felnőtteknek

Mező Ervin népművelő emléktábla avatására

Bélapátfalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a család egyetértésével, a település lakóinak javaslatára arról döntött, hogy emléktáblát avat Mező Ervin halálának egy éves évfordulóján.

A közösség nevében most olyan jelet helyezünk el, mely az életút főbb állomásairól tudósít azért, hogy a szeretett, tisztelt személy tevékenysége, értékei, cselekedetei ne merüljenek homályba, ne hulljanak ki emlékezetünkből.

Köszönjük, hogy itt vannak, hogy nem tudnak, nem akarnak felejteni!
 
A település történetében példa nélküli az, hogy a 43 évesen, tragikus hirtelenséggel meghalt Mező Ervin emlékét munkahelyén, önkormányzati tulajdonú ingatlanban, a művelődési ház és könyvtárban emléktáblával örökítjük meg.
A beszédnek nem célja, hogy a polgármester által megbízott szónok részletesen felidézze az egy évvel ezelőtti esemény apró részleteit, nem célja, hogy sebeket szaggasson fel.
De igenis célja, hogy újra számba vegye azokat az értékeket, melyek érdemessé tették Mező Ervint arra, hogy neki a mai napon emléktáblát avassunk.
Ez a márvány arra emlékeztet, aki 25 évig népművelőként szervezte településünk kulturális életét, támogatta a művelődő közösségek tevékenységét. Emléket állít annak a személynek, aki az önkormányzatiság kezdetétől 17 évig a legtámogatottabb, legelfogadottabb önkormányzati képviselője volt a településnek.
Emléket állít annak a személynek, aki 1990-től az országban az elsők között helyi kábeltelevíziót szervezett és működtetett.
Emléket állít annak a személynek, akit közülünk valóként szerettünk, elfogadtunk, tiszteltünk.
 
Ez a tábla emlékeztessen bennünket arra, hogy ne utólag ismerjük fel és ismerjük el a kiemelkedő teljesítményt.
Emlékeztessen arra, hogy nem leszünk szegényebbek akkor, ha jó szóval, bíztatással ajándékozzuk meg a másikat.
Ez a tábla alkalmat ad arra, hogy nyilvánosan számot vessünk azzal, mi teljesült eddig abból, amit megígértünk.
Jólesik kimondani, hogy mára a kistérség egészében láthatják a helyi televízió adását, hogy üzembe helyeztük az új képújságot, hogy kimondtuk a cél teljesülése miatt a Parabola Társaság Kulturális Egyesület megszűnését, hogy a művelődési házban megszépült az előtér.
 
Kérünk, tekints le ránk! Segíts továbbra is megtalálnunk és tennünk a jót!
 
Elmúlt egy év. Elmúlt a gyászév. Az idő, mint mindig segített nekünk kellő távolságra kerülni az események részleteitől. Tudomásul vettük és feldolgoztuk a visszavonhatatlant. Az élet mindennapi cselekvései elébe kerültek a tragédiának.
 
Ma már tudunk róla érzelmi zaklatottság, torokszorító érzés, sírás nélkül is beszélni, emlékezni az egymás közötti és a nyilvános beszédben.
Saját élményeinkből képszerűen is fel tudjuk idézni cselekedeteit, magatartását, szokásait úgy, mintha közöttünk lenne.
Hangosan is kimondjuk akár magunknak, akár társaságban: Ervin ezt így csinálta, így gondolta, így szerette, most így gondolná, így szeretné, így csinálná.
Szóba kerül már úgy is, mintha időben tőlünk távol létező személyről beszélnénk.
Szépülnek, mosódnak, rostálódnak, tisztulnak az emlékek, és ez így van rendjén.
Mi, Ervin kortársai, ismerősei, most hagyományt, legendát, mítoszt teremtünk. Részesei vagyunk, leszünk ápolásának.

De mi lesz később?

Ezzel az emléktáblával üzenünk a jövőnek. Üzenjük, hogy 2008-ban halálának egy éves évfordulóján, nem a halál körülményei miatt, hanem értékei alapján Mező Ervin népművelőt, művelődési ház igazgatót, önkormányzati képviselőt, a helyi televíziózás megalapítóját, a város díszpolgárát szakmai eredményei, közszolgálati kiemelkedő tevékenysége, helyi társadalomszervező aktivitása alapján elismerjük, magunk elé példaként állítjuk.

Ezzel az emléktáblával most felelősséget is vállalunk. A közösség egésze és tagjai is ígéretet tesznek arra, hogy Mező Ervin emlékét megőrzik, ápolják, továbbörökítik.
Számítunk az intézmény látogatóira, a házban működő közösségekre, az itt dolgozókra, a pedagógusokra, az önkormányzatra, a civil szervezetekre, minden lokálpatriótára.
Hosszan tartó ez a felelősség, mert eljön majd az idő, amikor többen lesznek azok, akik már nem ismerték személyesen. A tábla akkor is itt lesz a falon. Évente, legalább az évfordulón akkor is összegyűlnek az emberek, emlékeznek, elhelyezik a koszorút, az emlékezés virágait.
A mi felelősségünk az, hogy az utánunk következők, minél többet tudjanak mondani Mező Ervinről.
 
Arról a Mező Ervinről, akinek emléktábláját 2008. október 17-én, halála egy éves évfordulóján most leleplezzük, megszenteljük, megkoszorúzzuk, elhelyezzük az emlékezés virágait, az épület előtt meggyújtjuk az emlékezés fényeit, megnézzük a róla készült filmet.

2008. október 23.

Nyugdíjasok köszöntése

Bélapátfalva Város Önkormányzata minden esztendőben köszönti nyugdíjasait az Idősek napi rendezvénnyel. Ebben az évben november 5-én a Művelődési Ház és Könyvtárban Ferencz Péter polgármester bevezetőjében megköszönte az idős korosztály települést építő munkáját, erőt, egészséget kívánt a résztvevőknek.  A színes, tetszéssel fogadott műsorban elsőként az óvoda Mókus csoportja mutatkozott be. A táncokat Gereben Andrásné és Bacskai Kiss Melinda óvónők tanították be. Érdekes színfoltként a kortársak is színpadra léptek. A művelődési házban működő Napsugár Nyugdíjasklub Asszonykórusa két dalcsokrot adott elő.

Motorosok évzárója

Bélapátfalván 2007-ben alakult a Motoros Baráti Társaság. Az előzmény nélküli csoport arra szerveződött, hogy motoros találkozókat szervezzen, népszerűsítse városunkat, új híveket szerezzen a hobbinak. Az eddigi események miatt nemcsak egy speciális érdeklődésű réteg látogatott településünkre és vitte jó hírünket, de a Baráti Társaság révén megbecsülést szereztünk a motorosok társadalmában is. Az alig húsz fős csapat és segítői nekünk is példát mutatnak arra, hogyan kell és lehet önzetlenül segíteni egy jó cél megvalósulását, részt vállalni az idegenforgalomban, a városmarketingben.

Erzsébet bál

Az évezred első bélapátfalvai jótékonysági Erzsébet-bálját tartottuk 2008. november 15-én. Tanúi lehettünk annak, hogy az összehangolt csapatmunka meghozza várt gyümölcsét. Hiszen, a résztvevők véleménye szerint kellemes hangulatú, színvonalas bált sikerült összehozni. Vendégként köszönthettünk vezető politikusokat, közéleti személyiségeket, állami és magán cégek vezetőjét, helyi,- megyei és országos szinten is. Jelen volt többek között Princz Gábor, Sós Tamás, Szabó József apát úr, Horváth László, Csontos Ambrus Eger város tűzoltóparancsnoka, Királyné Nagy Enikő a szakosított módszertani otthon vezetője, Kovács Zsolt, az ÉRV Zrt vezérigazgatója is.

!!!Revans!!! avagy amikor a f(g)agyi visszanyal

2008. november 28-án, pénteken este a !!!REVANS!!! AVAGY AMIKOR A F(g)AGYI VISSZANYAL helyi formáció lépett színpadra a művelődési házban. Az együttes a műsort a közelgő ünnepekre való tekintettel ajándéknak szánta. A lányok kitettek magukért, a nagytermet megtöltő közönség jól szórakozott a zenés, táncos, humoros revüműsoron. A szép díszlet, a változatosabbnál változatosabb jelmezek, a pörgős jelenetek sokszínűvé tették az előadást.

Sikeres NKA pályázat

Sikeresen vett részt a Bélapátfalvai Művelődési Ház és Könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Szakmai Kollégiuma legutóbbi pályázatán. Az intézmény  a Buba szakkör és az Amatőr művészeti tánccsoport működésének elősegítésére 150 000 forint támogatást igényelt, amely összeget teljes egészében elnyerte.

OKJ-s bizonyítvány átadás

2008. november 19-én, a Bélapátfalvai Művelődési Ház és Könyvtár TanulóPont termében vehették át OKJ-s oklevelüket azok, akik részt vettek a Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézmény és a Bélapátfalvai Cigány Kisebbségi Önkormányzat közös szervezésében megvalósult  zöldség- és gyümölcs eladó tanfolyamon.

Télapó kesztyűje

”A Télapó kesztyűje” című zenés mesejáték az iskola alsós pedagógusainak előadásában óriási sikert aratott.